Duurzaam en energie neutraal

Vanuit de Kadernota Duurzaamheid werkt Lelystad op basis van zes speerpunten aan een duurzame en energie neutrale stad. Ook in de evenementen sector vindt verduurzaming steeds meer plaats op thema’s als energie, afval, voedsel en het gebruik van circulaire materialen.

Het is onze ambitie dat de evenementen zo duurzaam en circulair mogelijk plaatsvinden. Bij het vaststellen van het beleidskader voor het nieuwe evenementenbeleid 2021-2024 zal de gemeente Lelystad de komende jaren ook toewerken naar de invoering van regelgeving voor duurzame evenementen. Op deze pagina geven wij u tips hoe u kunt beginnen met het verduurzamen van uw evenementen: Vaak zijn in enkele stappen al simpele verbeteringen mogelijkheid op het gebied van verduurzaming.

Uitnodigingen, betalingen en reclame-uitingen:

Werk papierloos en betaal niet met muntjes:

Electronica is zo betaalbaar geworden dat er bijna geen reden meer is om dingen uit te printen op papier. Doe het zonder papier door gebruik te maken van:

  • Digitale uitnodigingen
  • Evenementen-apps
  • QR codes
  • Online agenda

Zorg ervoor dat er alleen nog maar met pin kan worden betaald en kondig dit van tevoren duidelijk aan. Online formulieren zijn niet de enige manieren om te besparen op papier. Veel evenementenruimtes hebben lege oppervlaktes die je kunt gebruiken voor het projecteren van berichten, logo’s, en andere soorten branding. Dit voorkomt veel papier.

Energievoorziening:

Verminder het energieverbruik

Bespaar op je energiebehoefte door onnodig verbruik te voorkomen, doe (terrein)verlichting uit gedurende de dag, gebruik energiebesparende apparatuur en begrens de tijden dat energieslurpende apparatuur, zoals koelcellen, aan staan.

Gebruik duurzame energie

Maak gebruik van hernieuwbare energie, waar mogelijk. Dit kan lokaal opgewekte energie zijn, zoals zonnepanelen of windenergie die opgeslagen is in batterijen. Of gebruik netstroom die gevoed wordt met hernieuwbare energie. Netstroom kan aangevuld worden met batterijen om zo de maximumcapaciteit voor een langere periode te garanderen. Als deze opties onmogelijk of onhaalbaar zijn, dan kan je overwegen om biodiesel (HVO/WVO) te gebruiken in je aggregaten. Er zijn op het moment vele duurzame alternatieven voor diesel in ontwikkeling die gewoon in dieselaggregaten kunnen worden gebruikt

Wist u dat:

Als u stroom gebruikt uit de gemeentelijke stroomkasten dit groene stroom betreft? Daarmee draagt u dus al bij aan de vermindering van CO2 uitstoot.

Drinkbekers tijdens het evenement:

Drinkbekers zijn een belangrijke oorzaak van vervuiling van festivalterreinen en zwerfafval daarbuiten. Daarnaast nodigt een festivalterrein dat bezaaid ligt met bekers uit tot nog meer zwerfafval.

Er zijn momenteel al duurzame alternatieven ten opzichte van de standaard wegwerpbekers beschikbaar. Daarnaast is het zaak ook de bezoekers van een evenement te bewegen om de verantwoording te nemen om verstandig met deze bekers om te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Door informeren, statiegeld, inzamelpunten, inzamelen en meer. Er zijn diverse alternatieven op de markt. Recyclebare softcups en bijvoorbeeld re-usable hardcups. De gemeente Lelystad heeft besloten een subsidie voor herbruikbare bekers voor evenementen in te stellen. Organisatoren van evenementen in Lelystad worden daarmee ondersteund bij de huur of aanschaf van herbruikbare wasbare bekers. Om voor subsidie in aanmerking te komen moet wel statiegeld op de bekers worden geheven zodat ze na gebruik zoveel mogelijk weer worden ingeleverd. Deze subsidie draagt bij aan de klimaatdoelstellingen, het beperken van grondstoffenverbruik en minder afval bij evenementen. Voor meer informatie: Subsidieregelingen ondernemers | Gemeente Lelystad 

Voedsel:

Kies voor lokale toeleveranciers

Wat heb je allemaal nodig voor de organisatie van je evenement? En kun je dat ook bij een lokale speler huren of kopen? Dit zorgt voor een directe besparing op je CO2 uitstoot. Daarnaast is de kans ook groter dat een lokale speler mee wil denken over sponsoring. Er loopt immers een voor hem interessante doelgroep rond. Lelystad kent meerdere lokale leveranciers.

Voorkom verspilling

Voedselverspilling is zonde. Werk bijvoorbeeld samen met een plaatselijk goed doel en doneer overgebleven eten aan mensen die het nodig hebben.

Geef vegetarisch en veganistische maaltijden een podium

Het produceren van, en de productie en verwerking van vlees, heeft een grote impact op het milieu en de CO2 uitstoot. Door (deels) smakelijke vegetarische of veganistische alternatieven te bieden lever je gemakkelijk een bijdrage aan CO2 besparing. Er zijn inmiddels heel veel smakelijke vegetarische en veganistische alternatieven voorhanden.

Waar kan ik informatie vinden over duurzame evenementen?

Bekijk best practices voor het organiseren van een duurzaam evenement.

Energie: https://www.duurzaamevenement.nl/energie/

Plastic bekers voor festivals en evenementen: https://www.plasticpromise.nl/ en https://greenevents.nl/
Klik hier voor meer informatie.

Toolkit Leidens Ontzet: Kenniswijzer ZwerfafvalPlastic Promise en Laat me niet vallen 

Informatie van Nederland Schoon over de aanpak van zwerfafval op evenementen