Verkeersregelaar evenementen

Met het organiseren van een evenement komen er altijd een aantal aspecten aan bod. Een belangrijk aspect is hierbij de veiligheid van deelnemers, bezoekers en passanten. Deze regels worden vastgelegd in een Verkeerscirculatieplan (VCP). In dit plan staan alle (verplichte) bebording en andere zaken omschreven. Het zou kunnen dat u verplicht wordt gesteld om zelf voor evenementenverkeersregelaars te zorgen, dit kan via ECL maar u kunt ook zelf hiervoor vrijwilligers inzetten. Deze vrijwilligers moeten echter wel een korte opleiding, volledig digitaal, volgen. De opleiding is gratis. De minimale leeftijd voor een evenementenverkeersregelaar is 16 jaar.

Elke evenementenverkeersregelaar die wordt ingezet voor een evenement wordt persoonlijk aangesteld. Alle evenementenverkeersregelaars volgen dus dezelfde instructie en komen in aanmerking voor een aanstelling van maximaal 1 jaar. De organisator moet een actuele verkeersregelaarslijst kunnen tonen tijdens het evenement aan de toezichthouder of de politie.

Aanvraag

Om in aanmerking te komen voor een aanstelling als verkeersregelaar, dient u een instructie te volgen. Dit werkt als volgt.

  • U stuurt een lijst met naam, adres en geboortedatum van uw vrijwilligers naar de gemeente en vraag om een toestemmingsbrief. veiligheidsvergunningen@lelystad.nl. U ontvangt deze toestemmingsbrief digitaal.
  • De organisator van een evenement maakt het evenement aan op www.verkeersregelaarsexamen.nl. Hier vindt u tevens een handleiding voor organisatoren. U dient hier de toestemmingsbrief te uploaden.
  • Na enkele werkdagen ontvangt u een digitale code van deze website.
  • De organisator kan nu de verkeersregelaars uitnodigen voor het examen, hierbij is de verstrekte code noodzakelijk. Na het behalen van dit examen vraagt u de diploma’s op bij uw verkeersregelaars.
  • De diploma’s samen met de eerder genoemde lijst mailt u naar veiligheidsvergunningen@lelystad.nl en verzoekt om een aanstellingsbrief.

 Aanvullende informatie

Het is niet mogelijk om individueel een aanvraag te doen. Alleen de organisator van een evenement of activiteit kan een aanstelling verkeersregelaar aanvragen.

Op www.verkeersregelaarsexamen.nl regelt u alles. Een aparte aanvraag doen bij de gemeente is hierdoor onnodig.

Een evenementenverkeersregelaar moet zich kunnen legitimeren (met een identiteitskaart of paspoort) op eerste vordering van de politie.